Elkaar het jawoord geven terwijl je geniet van de prachtige omgeving en je familie en vrienden om jullie heen. Een heel weekend de liefde vieren met z`n allen in plaats van een volle dag in Nederland. Trouwen in het buitenland. Voor velen een droom. Maar wat moet er allemaal geregeld worden om te trouwen in het buitenland? Is het mogelijk om voor de wet te trouwen in Spanje? En wordt het huwelijk ook in Nederland erkend?

Symbolische ceremonie

De meeste bruidsparen kiezen voor een ceremonieel huwelijk in Spanje. Deze ceremonie is niet wettelijk, maar dat maakt het zeker niet minder speciaal. Hierbij kunnen jullie iemand uit Nederland jullie laten “trouwen”, inclusief geloften, handtekeningen zetten en uitwisselen van de ringen. Op een ander moment kunnen jullie trouwen voor de wet, vóór de buitenlandse bruiloft of erna. Je kunt ervoor kiezen dit klein te houden en kosteloos te trouwen voor de wet of nodig de mensen uit die niet met jullie mee kunnen reizen naar Spanje. Voor de ceremonie kun je een BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) uitzoeken en meenemen naar Spanje, maar wellicht ken je iemand in je vrienden of familiekring die een mooie toespraak kan schrijven en jullie wil trouwen. Dit kan het nog specialer maken, aangezien hij of zij dichtbij jullie staat en jullie nog beter kent.

Wettelijke ceremonie

In Spanje zijn er 4 voorwaarden om voor de wet te mogen trouwen.

  1. Minimaal eén van jullie heeft een Spaanse nationaliteit.
  2. Minimaal één van jullie woont al minimaal twee jaar in Spanje.
  3. Minimaal één van jullie is rooms-katholiek en jullie willen ingezegend worden door een priester.
  4. Jullie moeten beiden 18 jaar of ouder zijn.

Voldoen jullie aan 1 van de eerste 3 voorwaarden en zijn jullie 18 jaar of ouder? Dan mogen jullie in Spanje voor de wet trouwen.

Homohuwelijk

Het homohuwelijk is toegestaan in Spanje.