Wat moet er allemaal geregeld worden om te trouwen in het buitenland? Is het mogelijk om voor de wet te trouwen in Italië? En wordt het huwelijk ook in Nederland erkend?

Symbolische ceremonie

Deze ceremonie is niet wettelijk, maar dat maakt het zeker niet minder speciaal. Hierbij kunnen jullie iemand uit Nederland jullie laten “trouwen”, inclusief geloften, handtekeningen zetten en uitwisselen van de ringen.  Op een ander moment kunnen jullie trouwen voor de wet, vóór de buitenlandse bruiloft of erna. Je kunt ervoor kiezen dit klein te houden en kosteloos te trouwen voor de wet of nodig de mensen uit die niet met jullie mee kunnen reizen naar Italië. Voor de ceremonie kun je een BABS uitzoeken en meenemen naar Italië, maar wellicht ken je iemand in je vrienden- of familiekring die een mooie toespraak kan schrijven en jullie wil trouwen. Dit kan het nog specialer maken, aangezien hij of zij dichtbij jullie staat en jullie nog beter kent.

Wettelijke ceremonie

In Italië zijn er 3 voorwaarden om voor de wet te mogen trouwen.

  1. Geen van beiden mag onder curatele staan. Dan heb je toestemming nodig van de curator.
  2. Minimaal een van jullie spreekt Italiaans, anders moet er verplicht een tolk aanwezig zijn.
  3. Jullie moeten beiden 18 jaar of ouder zijn.

De wettelijke huwelijksceremonie is in Italië een serieuze aangelegenheid. Dit is anders dan in Nederland waar de ceremonie vaak erg persoonlijk is, waarbij geloften uitgesproken worden en waarin grapjes gemaakt mogen worden. In Italië duurt de ceremonie maximaal een kwartier.

Homohuwelijk

Het homohuwelijk is nog niet toegestaan in Italië.