Jullie hebben de droom om in het buitenland te gaan trouwen. Maar hoe doe je dat eigenlijk met de jurk? Heb je al bedacht hoe je de trouwjurk het best mee kan nemen? En hoe vervoer je de trouwjurk als je met het vliegtuig reist?

Met de auto

De makkelijkste manier om de jurk mee te nemen is natuurlijk met de auto. Ook als jullie van plan zijn veel decoratie en andere spullen mee te nemen voor jullie bruiloft, is het wel erg fijn om met de auto te gaan. Zelf hadden we het geluk dat mijn schoonouders met de auto naar Spanje gingen, waardoor ze de jurk mee konden nemen. Zorg er wel voor dat je de trouwjurk in een kledinghoes laat, zodat hij niet vuil wordt en niet gaat kreuken. Leg hem bovenop alle spullen of op de achterbank zodat hij mooi blijft voor de grote dag.

Met het vliegtuig

Zijn jullie van plan om met het vliegtuig te gaan? Dan zijn er verschillende opties mogelijk om de trouwjurk mee te nemen. In een speciale kast, in de handbagage, in de ruimbagage of boek een extra stoel voor de trouwjurk.

Speciale kast

Enkele grote vliegtuigen hebben een speciale kast aan boord waar je de trouwjurk mag ophangen. Bel altijd voor de zekerheid even de luchtmaatschappij om te vragen of ze zo`n kast hebben en of je de jurk daarin mag hangen. Zorg er in ieder geval voor dat hij netjes in de hoes blijft en hang er een label aan. Nu er steeds meer bruiloften plaatsvinden in het buitenland, worden er ook steeds meer trouwjurken vervoerd. Je moet toch niet hebben dat de jurken per ongeluk verwisseld worden. 😉

In de handbagage of in de ruimbagage

Past je jurk in een kleine koffer? Dan kun je er ook voor kiezen om de trouwjurk heel voorzichtig op te vouwen en in je handbagage mee te nemen. Vraag even bij de bruidszaak waar je de jurk gekocht hebt, hoe je de jurk het best kunt opvouwen zodat je de minste kans hebt op kreukels.

Natuurlijk past niet elke jurk in een kleine koffer. Of misschien zie je het helemaal niet zitten om de jurk zo klein op te vouwen. In dat geval kun je er ook voor kiezen om een extra stuk ruimbagage mee te nemen en de jurk hierin mee te nemen. Het voordeel is dat je de jurk niet zo klein op hoeft te vouwen, waardoor hij er netjes uit blijft zien.

Een extra stoel

Zeker weten dat je trouwjurk zonder kreukels aankomt op de bestemming? Kies er dan voor om een extra stoel te boeken. Het klinkt misschien wat gek, een stoel boeken voor je trouwjurk, maar het is wel de veiligste manier. Deze optie wordt bij kleinere vliegmaatschappijen vaak aangeraden.
Bijvoorbeeld bij Ryanair, daar kun je online een extra stoel voor een trouwjurk boeken door twee stoelen te selecteren. De eerste stoel boek je op je eigen naam, bij de tweede stoel voer je als voornaam ‘Extra’ in en als achternaam ‘Stoel voor item’. Op je boardingkaart verschijnt de naam ‘Extra stoel voor item’. Bekijk per luchtvaartmaatschappij hoe je dit het beste kunt doen. Vaak staat dit bij de veelgestelde vragen onder ‘bijzondere bagage’.

Versturen als pakket

Vind je het toch een risico om de jurk mee te nemen in het vliegtuig of vind je het te veel gedoe om je trouwjurk mee te nemen? Dan kun je er ook voor kiezen om de jurk naar je locatie toe te sturen als een pakket. Wel raden we aan het pakket verzekerd te verzenden. Als je dat doet dan krijg je meestal een bewijs van versturen en ontvangst (handtekening) en je kunt het pakket volgen, zodat je altijd op de hoogte bent waar het op dat moment is.
Vraag je contactpersoon op de trouwlocatie of ze de jurk direct uit het pakket willen halen om deze uit te hangen. Zo blijft de jurk het mooist.

Bij aankomst

Als jullie eenmaal aangekomen zijn op de trouwlocatie, kun je de jurk het beste direct uithangen. Door het gewicht gaan de meeste kreukels er al uit die er misschien toch ingekomen zijn.
Is je trouwjurk onverhoopt toch gaan kreuken? Dan kun je navraag doen naar een goede stomerij in de omgeving of zelf de jurk stomen in de badkamer. Hang je trouwjurk uit in de badkamer, terwijl je zelf onder de douche staat. Houd de deuren goed dicht zodat de stoom niet weg kan uit de badkamer. (En zodat je verloofde de jurk nog niet ziet!) Laat hem een halfuurtje in de badkamer hangen en de kreukels verdwijnen en de jurk is lekker opgefrist.